2011. június 24., péntek

Forráskód



Forráskód
(Source Code)

színes, feliratos, amerikai-francia akcióthriller, 93 perc, 2011 (12)

rendező: Duncan Jones
forgatókönyvíró: Ben Ripley
zeneszerző: Chris Bacon, Clint Mansell
operatőr: Don Burgess
producer: Mark Gordon, Philippe Rousselet, Jordan Wynn
vágó: Paul Hirsch






szereplő(k): 

 
Jake Gyllenhaal (Colter Stevens)
Michelle Monaghan (Christina)
Vera Farmiga (Carol Goodwin)
Jeffrey Wright (Dr. Rutledge)
Russell Peters (Max Denoff)
Joe Cobden (laboratóriumi technikus)
Michael Arden (Derek Frost)


Rövid leírás:

Colter Stevens százados (Jake Gyllenhaal) egy száguldó vonaton tér magához, és fogalma sincs, hogyan került oda. Egy Christina nevű ismeretlen nő (Michelle Monaghan) ül vele szemben, aki viszont a jelek szerint azt hiszi, hogy ismeri őt. A százados a mosdóba menekül, ahol a tükörbe nézve egy másik ember arcát látja, a tárcájában lévő személyi igazolvány alapján pedig Sean Fentressnek hívják, és tanár. Ekkor hatalmas robbanás rázza meg a vonatot.
A következő pillanatban Colter egy ultramodern elkülönítőben találja magát, ahol egy Goodwin nevű egyenruhás nő (Vera Farmiga) azt követeli, hogy számoljon be mindenről, amit látott. Colter kulcsfontosságú küldetésen vett részt, amelynek célja azonosítani a merénylőt, aki néhány órával korábban elpusztította a vonatot, és aki egy még nagyobb hatóerejű bomba felrobbantásával ezrek megölésére készül Chicago szívében. A "Forráskód" fedőnevet viselő szupertitkos program lehetővé teszi, hogy Colter egy párhuzamos valóságban rövid időre felvegye Sean személyiségét a végzet felé tartó vonaton.
Valahányszor visszatér a szerelvényre, Colternek csak nyolc perce van, hogy megtalálja a merénylőt. Minden alkalommal újabb bizonyítékokra bukkan, de a gyanúsított egérutat nyer. Minél többet tud, annál biztosabb benne, hogy meg tudná akadályozni a robbanást - ha egyszer nem futna ki az időből.


Port.hu értékelés: 8,2/10

Vélemény:

Tyű ha,hát nem könnyű írnom róla. Érdekes volt,az a kategória,ami vagy tetszik,vagy nem.
(párhuzamos,ismétlődő de mégis más világba csöppenünk,az utolsó 8 perc újra élésével)
Elég bonyolult az alap történet,első hallomásra kuszának tűnhet,ezért is írtam,hogy vagy tetszik vagy nem....
Biztos vagyok benne,kell egy bizonyos hangulat,érettség és beállítottság ahhoz ,hogy megértsd és értékeld ezt a filmet. De ne ijedjetek meg tőle,ez a film nekem igazán tetszett. Talán a hangulat,az élmény az Eredet című filmhez hasonlítható.
Adott a századosunk,akit Jake Gyllenhaal alakít (egyre jobban kedvelem),ő az aki több 1000 ember megmentése érdekében,megpróbál megakadályozni egy tragédiát,az utolsó 8 perc újra élésével...
Nem tudnék rosszat írni a filmről,a pontozásom azért nem maximum,mert nagyon kellett figyelnem,hogy megértsem miről is szól a történet,és így egy kicsit nehezebbnek/súlyosabbnak érzem az egészet,és valahogy még sem volt olyan ütős mint pl. az Eredet. De jó volt, mindenképp megérte megnézni!!
Talán kicsit rövidre sikerült a film vége,egyszer csak vége lett,bár így igazán érdekesre sikeredett a befejezés...
Nem is akarok többet írni róla,mert nagyon nehéz a nélkül,hogy ne meséljem el az egész történetet,így inkább áttérek az értékelésre:

Történet: 5/4
Fordulat: 5/5
Szereplők: 5/5
Összesen: 5/4,5






Ilyen az élet


Ilyen az élet
(Life as We Know It)

színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték, 115 perc, 2010 (12)
Dolby Digital

rendező: Greg Berlanti
író: Ian Deitchman
zeneszerző: Blake Neely
operatőr: Andrew Dunn
producer: Paul Brooks
vágó: Jim Page











szereplő(k): 

 
Katherine Heigl (Holly Berenson)
Josh Duhamel (Eric Messer)
Josh Lucas (Sam)
Alexis Clagett (Sophie)
Brynn Clagett (Sophie)
Brooke Clagett (Sophie)
Christina Hendricks (Alison Novack)
Majandra Delfino (Jenna)
Jessica St. Clair (Beth)
Jean Smart (Helen Berenson)
Melissa McCarthy (DeeDee)
Faizon Love (Walter)
Reggie Lee (Alan Burke)


Rövid leírás:


Mindketten határozott személyiségek: Holly (Katherine Heigl) egy sikeres vállalkozást üzemeltet és a karrierjére koncentrál, míg Eric (Josh Duhamel) egy sporthálózat ígéretes igazgatója és emellett imádja a nőket és a motorját. Az első, katasztrofálisra sikeredett randijuk után viszont csak két közös pont van bennük: utálják egymást és imádják a keresztlányukat, Sophie-t.
De amikor a sors egy váratlan fordulattal úgy hozza, hogy csak ők maradnak Sophie-nak, a kislány érdekében félre kell tenniük mindenféle nézeteltérésüket és utálatukat egymás iránt. Kénytelenek összeköltözni, a karrierjüket, az eddig fontosnak vélt dolgokat háttérbe szorítani, és találni egy közös nevezőt, hogy az együttélés elviselhetőbbé váljon ami egy idő után már nem is annyira szörnyű, mint ahogy azt elsőre gondolták.


Port.hu értékelés: 8,2/10

Vélemény:

Újabb vígjáték került nálam sorra,mert szeretem a romantikus vígjátékokat,és Katherine Heigl is az egyik kedvenc színésznőm ebben a kategóriában.
Nagyon szórakoztató,vicces,megható,humoros történet volt. Egyébként is szívem csücskei azok a vígjátékok ahol kis gyerekek is szerepet kapnak,így ezt is szerettem,és jól szórakoztam.
A színészekről: Katherine Heigl hozta a már tőle megszokott,esetlen,kedves,szerethető szingli lányt. A Férfi főszerepet  játszó Josh Duhamel-el még nem találkoztam,vagy nem alakított számomra jelentős szerepeket,de ebben a vígjátékban nagyon szerettem,sőt húúú kategóriás is nálam. :) Így rosszat nem tudok mondani róluk.
Maga a történet kiszámítható volt,de ez engem nem zavart,mert ez jellemzi a romantikus vígjátékokat,és aki szereti ezt a műfajt,hozzám hasonlóan szeretni fogja ezt a filmet is,mert könnyed szórakozást nyújt és időközönként szükségem van ilyen filmekre. Ajánlom a műfaj kedvelőinek,biztosan nem fognak csalódni.

Történet: 5/4,5
Szereplők: 5/5
Kiszámíthatóság: 5/4
Összesen: 5/4,5