2011. július 3., vasárnap

Olvasás 7 Hete - 1. hét


 Olvasás 7 Hete - 1. hét

Az első hét témái közül,én 2 választottam,amelyről szívesen írnék. Mielőtt belekezdenék lássuk a témákat:

I. hét (júl. 4-10.)
Az első könyvélmény(ek)
Ki adott először könyvet a kezébe? Kinek a hatására kezdett el olvasni?
Könyvek, amiket utált, de mindenki más szerette
Könyvadoptáció: vegyünk védelmünkbe egy kevésbé olvasott könyvet!

http://moly.hu/polcok/i-het-jul-4-10

Általam választott 1. téma
Az első könyvélmény(ek) 

Gyerekkoromban  nagyon szerettem olvasni (értsd.általános iskolás koromban)
Ekkor főleg gyerek könyveket olvastam és próbáltam olyan hangsúllyal olvasni,mint ahogyan a mesemondók mondták a tv-ben a meséket. :) Természetesen csak hangosan olvastam,mert az úgy volt az igazi...
A kedvenc könyveim egyike: Hamupipőke és száz más mese volt Z. Tábori Piroska gyűjtésében.





Rövid vélemény:

A könyv egyik példánya még mai napig meg van. 
Kislány koromban nagyon sokat forgattam,így több helyen meg van ragasztva.
Most,sok-sok évvel később,újra előkerült ez a könyv,mert a gyerekeimnek ebből olvasok esti mesét,és be kell vallanom,hogy több mese könyvünk van de nekem ez a könyv az egyik nagy kedvenc,és ebben még az eredeti meséket olvashatom,és nagyon jó kicsit nosztalgiázni.


A másik első könyv élményem Benedek Elek: Vitéz szabólegény

 
Rövid leírás:

Ezt a könyvet is nagyon szerettem,és szerintem az összes mesét olvastam.
Több helyen meg van ragasztva,de még mindig a polcon csücsül.
Ebben a könyvben kevés kép van,így nagyobbacska gyerekeknek szerez örömet.
Mai napig emlékszem a borítójára és,hogy nagyon sokszor olvastam,biztosan előkerül majd,ha a fiúk már elég nagyok lesznek.


Több könyvet nem emelnék ki, pedig azért volt még sok-sok könyv amit gyerek ként olvastam és igazán szerettem. Az általános iskolás évek alatt olvastam a legtöbbet.
Szakközépben inkább a kötelező olvasmányokra korlátozódtak a könyvélményeim,így inkább írok pár sort arról,hogyan is alakultak olvasmányaim a továbbiakban.


2. téma 
Ki adott először könyvet a kezembe? 
Kinek a hatására kezdtem el olvasni?  

Gyerek koromban édesanyámnak köszönhettem az olvasás szeretetét.Ő olvasott nekem sok-sok mesét,és ahogyan megtanultam olvasni már egyedül olvastam az előző témában említett könyveket.
Viszont az iskola végeztével sajnos egyre kevesebbszer került könyv a kezembe. Ahogyan elkezdtem dolgozni, kevesebb időm jutott az olvasásra és nem igazán találtam mi is az a könyv ami lekötne,így évek is elteltek olvasás nélkül.
Majd megismertem a férjemet és Ő nagyon szeret olvasni. Ajánlt egy-két könyvet de olykor nem igazán egyezett az ízlésünk,de mivel őt sokszor láthattam könyvvel a kezében,és voltak azért olyan történetek melyek az én kíváncsiságomat is felkeltették,így arra döntöttem elkezdek keresgélni,elolvasom azokat a regényeket amik megtetszettek és nem csalódtam.
Annyira szerettem régen olvasni,biztos voltam abban,hogy megtalálom előbb-utóbb azokat a könyveket melyek újra élményt adnak,és érezhetem azt az érzést amit gyerek ként.
Mai napig keresgélek / olvasok és rájöttem nem igazán tudnám behatárolni mi is az a stílus amit igazán szeretek,mert már több stílusban is találtam olyan könyvet ami magával ragadott és másnak is szívesen ajánlom. De ami biztos,hogy már nem tudom abba hagyni az olvasást, mindig találok újabb és újabb fantasztikusnak ígérkező könyvet....


Így köszönöm a férjemnek,hogy ő megmutatta nekem az utat,hogy újra vissza találjak ehhez az élményhez,amit a könyvek nyújtanak / nyújthatnak nekem.

Elgondolkodva a témán, arra jutottam,hogy még meg kell említenem a Moly.hu-s közösséget is,akik sokat segítenek a könyvek kiválasztásában. Hiszen ez a legfontosabb ahhoz,hogy szerethessük az olvasást,hogy megtaláljuk azt a könyvet ami igazi kedvencé válhat és újabb olvasásra sarkalhat.