2011. május 3., kedd

Carlos Ruiz Zafón: A szél árnyéka




Carlos Ruiz Zafón : A szél árnyéka

Molyon értékelés: 4.56/211



" …az embert semmi nem jellemzi olyan jól, mint az a könyv, amely legelőször rabul ejti a lelkét. "








Fülszöveg:


A tízéves Daniel élete egy csapásra megváltozik, amikor egy hűvös hajnalon apja elviszi Barcelona szívébe, ahol az Elfeledett Könyvek Temetőjében felfedezi azt a regényt, mely döntő hatással lesz sorsára. A kötet titokzatos szerzőjének nyomait kutató fiú életében kalandos évek következnek. Minél több mindent tud meg Daniel a lenyűgöző könyv történetéről, annál inkább szaporodnak a rejtélyek. Különös módon élete minden fordulatát mintha a rajongásig szeretett könyvnek köszönhetné: az első szerelmet, a nagy kiábrándulást, új barátait és még inkább fenyegető ellenségeit, majd a szívét betöltő újabb nagy szerelmet. Az elveszettnek hitt könyv elfelejtett szerzőjének nyomdokain járva elszánt és veszélyes ellenfelekkel kell megküzdenie, mivel akadnak, akik bármire képesek azért, hogy a múlt sötét titkaira ne derüljön fény. A sodró lendületű epizódok váltakozó hangulatú sora sajátosan rabul ejtő kaleidoszkóppá válik: szenvedélyes romantikus jelenetek váltakoznak regénybe illően félelmetes fejezetekkel, melyek feszültségét vidám kópéságok oldják, és mindezek mögött kuszán húzódnak meg egy meghökkentően eredeti bűnügyi történet hálójának a szálai.
A spanyol szerző kirobbanó sikerű regénye hazájában alig néhány év alatt közel 40 kiadást ért meg, és példátlan népszerűségének köszönhetően mind a mai napig előkelő helyen áll az eladási listákon – hazájában éppúgy, mint több olyan országban, hol fordításban már megjelent.


Vélemény:

Kicsit lassan haladtam a könyvvel. De most,hogy vége van, máris hiányzik,és rá kellett jönnöm, megszerettem! :)
Miért haladtam lassan,vagy miért is éreztem úgy,hogy lassan haladok,nem is tudom igazán megmagyarázni. Unalmasnak nem mondanám,inkább kissé monoton,egy síkon halad a történet,megismerkedünk minden egyes szereplővel,és az ő történetükkel. Viszont mikor egyre több titokra derül fény,és a rejtélyek lassan kezdenek kirajzolódni,nagyon izgalmassá válik,és azt vettem észre mikor nem olvastam,akkor is folyton a könyvön,a szereplőkön járt az eszem.
Nagyon sok részlet volt,mely bebizonyította számomra,hogy nagyon szépen fogalmaz az író,és e miatt is pozitív érzelmeket váltott ki belőlem.
Szereplők közül  Fermin lett az egyik kedvencem,de szinte minden szereplőben találtam szerethetőt, egyetlen szereplő kivételével,az pedig Fumero. Ő az,akiből süt a gonoszság...
Érdekes volt a párhuzam,Julian és Daniel életében,úgy gondoltam ebből is kerekedik majd valami,végül is igen,de nem az amire számítottam :)
Nagyon jó történet volt,megérte végig olvasnom. Többször gondoltam feladom,de szegényebb lettem volna,érzelmileg mindenképp.
Megérintett,és úgy gondolom,aki egy kis nyugalomra,másra vágyik a vámpíros,démonos.. könyvek divatjában,azoknak el kell olvasniuk,nem fog csalódást okozni.

Történet: 5/4
Szereplők: 5/5
Borító: 5/5
Fordulatosság: 5/4
Regény érzelem világa: 5/5
Felépítés,az író fogalmazás módja: 5/5
Összesen: 5/4,5




Néhány idézet:


" Minden itt látható könyvnek, kötetnek lelke van. Mindegyikben benne rejtőzik annak a lelke, aki írta, és mindazoké, akik olvasták, átélték és álmodtak róla. Ahányszor csak valaki a kezébe vesz egy könyvet, s tekintetével átfutja a lapjait, a könyv szelleme újraéled, erőre kap "



" – Az ajándékot mindenki saját örömére adja, nem annak az érdemeiért, aki kapja – mondta apám. "



" – Valaki egyszer azt mondta, hogy amint azon kezdünk el gondolkodni, hogy szeretünk-e valakit, akár örökre le is mondhatunk róla – mondtam. "



" Mintha az idő múlásával az egykori otthon és a benne lévő tárgyak is összezsugorodnának, bár lehet, hogy csak az életét növi ki az ember, s ezért tűnik minden kisebbnek. "

" Semmit nem kívánok úgy a világon, mint hogy boldog légy ; hogy minden vágyad valóra váljék, s hogy még mielőtt végleg elfelejtenél, felfogd végre, mennyire szerettelek. "



" Hófehér ruhát viselt, és az egész világ benne volt a tekintetében. Alig-alig emlékszem már a pap szavaira, a reményteli arcokra, s mindazokra, akik azon a márciusi délelőttön megtöltötték a templomot. Csak az ajka érintése, a szeme rebbenése s a titkos eskü szövege itta bele magát örökre a lelkembe. "