2012. január 13., péntek

Suzanne Collins: A kiválasztott

Suzanne Collins: A kiválasztott


Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bár minden ellene szólt, Katniss Everdeennek kétszer is sikerült élve kikerülnie az Éhezők Viadalából. Túlélt minden megpróbáltatást, de még mindig nincs biztonságban. Mert a Kapitólium bűnbakot keres a lázadás miatt. Snow elnök pedig egyértelművé tette: Kapitólium haragja elől senki sem menekülhet. Sem Katniss családja, sem a barátai, sem pedig a 12. Körzet lakói.
De közeledik a végső forradalom ideje. Amikor a nép végre szembeszáll a Kapitólium zsarnokságával. És ebben a forradalomban Katnissnak döntő szerepe lesz. Az ő bátorságától, kitartásától és eltökéltségétől függ Panem jövője. Mert ő a kiválasztott. De maradt-e elég ereje hozzá, hogy megvívja az utolsó, mindent eldöntő harcot? Suzanne Collins trilógiája az utóbbi évek legnagyobb nemzetközi könyvsikere, amely hónapokon át vezette az eladási listákat a világ számos országában. 2012 márciusában pedig a mozikba kerül Az Éhezők Viadala filmváltozata, Jennifer Lawrence-szel a főszerepben.



Vélemény:

Nagyon vártam az Éhezők viadalának befejező kötetét,hiszen az előző 2 kötetet olvasva kedvencé vált a történet.
A téma választás is nagyon egyedi ,én még nem olvastam hasonlót és megdöbbentő volt milyen érdekes történet kerekedett a Viadalból. Mindezt  könnyen olvasható és szerethető stílusban sikerült az írónőnek papírra vetnie, legalábbis az előző könyvekben. 
A nagy várakozást látva (többek között én is nagyon kíváncsi voltam az utolsó kötetre) és az előző könyveket ismerve,többre számítottam mint amit kaptam.
A könyv alap hangulata sem tetszett, nem éreztem, azt a lebilincselő élményt mint az előző könyveknél. 

A 13-as körzet megformálása szintén nem olyan mint amit vártam és nekem nem tetszett az amit kaptam. 
(Az nem baj,hogy nem a kiszámítható síkon indult el az írónő ,az is rendben van,hogy a trilógiában egy disztopikus társadalmat ismerhetünk meg,de én vágytam némi pozitívumra és számomra ezt képviselte a 13-as körzet...)
Biztosan mindenkinek volt elképzelése mikor becsukta a 2. könyvet és még az is pozitívum lehetne, hogy mást kaptam! De mégsem ..... Az egész könyv hangulatával volt a baj.
Néha úgy éreztem szétestek a szálak, nehezen tudtam követni az eseményeket. 

A fordulatok sem hatottak rám úgy, ahogyan ezt az előző részekben megszoktam és kevesebbet is kaptunk belőle, mint szerettem volna. 
A könyv nagy része monoton volt , kevés izgalommal tűzdelve, mintha kissé zavaros ,ködös szemszögből látnánk a történet eseményeit. 
A szereplőkről bővebben nem írnék,mert az spoileres lenne,de nem tudtam igazán átérezni a helyzetüket! Lehet a ködösség miatt, mintha egy külső szemlélő szemével látná Katniss a történteket és utólag mesélné el, mi is történt...
Viszont ezzel az utolsó könyvvel sikerült teljesen lezárni az eseményeket. Nem maradtak bennem kérdőjelek. Sok féle érzelmet és kérdést felvetett bennem ez a trilógia, ami miatt mindenképp megérte elolvasnom, hiába nem pozitívan zárult számomra ez a történet és nem érte el a kellő hatást,mégis szívből ajánlom mindenkinek. Mert egy olyan egyedi és egyben megdöbbentő történetet kaptam, mely elgondolkodtató, izgalmas és képet kaphatunk az emberi sokszínűségről.

Összegezve: Kissé csalódott vagyok ,mert nem ezt a befejezést vártam.... De azt egyáltalán nem bánom,hogy kezembe került az első Éhezők Viadala könyv és függőévé váltam. Sőt azt is elárulom,hogy a környezetemben többen bele kezdtek a történetbe,hiszen annyit áradoztam Katnissról és a Viadalról, az írónő stílusáról,a könyv egyediségéről és az érzésről....





Az utolsó kötet értékelése:
Történet: 5/3
Szereplők: 5/4
Borító: 5/4
Fordulatok: 5/3
Összesen: 5/3,5


A könyvet Köszönöm az Agave Kiadónak és Lobonak a közreműködést!


( A Trilógiából  film is készül, mely a tervek szerint 2012.márc. 22-én érkezik a magyar mozikba.) 
Én már nagyon várom,sőt  az előzetes alapján elég ígéretesnek tűnik. :) )