2012. január 8., vasárnap

Jean M. Auel: A lovak völgye

Jean M. Auel: A lovak völgye - A föld gyermekei sorozat 2. része




Rövid leírás:

A szőke, kék szemű Ayla – fogadott anyja, Iza tanácsát követve – elhagyja az őt befogadó Barlangi Medve törzset. Broudtól született kisfiát hátrahagyva nekivág az ismeretlennek, hogy megtalálja azt a másik népet, amelyből származik.
Északnak indul, egyedül, nehéz szívvel, és útja során minden erejére, tapasztalatára, tudására és találékonyságára szüksége van, hogy túlélje a zord körülményeket és a tömérdek rá leselkedő veszélyt. Egy titokzatos völgybe jut, ahol sztyeppei vadlovak kóborolnak, itt talál viszonylagos védelmet a kegyetlen hidegtől. Kíváncsisága és a megismerés vágya hajtja, hogy megszelídítsen egy vadlovat, mely ebben a rideg világban egyedüli társa.
Ám a sors erre a vidékre vezeti a két vadászt, Jondalart és öccsét – ők szintén Ayla népének gyermekei. Egy végzetes balesetet követően Aylára hárul a feladat, hogy javasasszonyi ismereteit felhasználva meggyógyítsa Jondalart, s eközben felszínre bukkannak a rég eltemetett emlékek a gyerekkorából – a beszéd, a nevetés és sírás képessége, és hatalmába keríti egy ismeretlen érzés, a szerelem…

Vélemény RedAngel tollából:


Karácsonyra megkaptam az egyik kedvenc könyvemnek, A barlangi medve népe című könyvnek a második részét, A lovak völgyét. Bevallom az egyik legkedvesebb ajándék volt a sok közül. Már nagyon vártam rá és nem hiába. Ha gyorsan össze kellene foglalnom, hogy mik az első érzéseim a könyv elolvasása után akkor az az lenne, hogy Nagyon , (de talán nem annyira mint az első kötet.) Lehet, hogy mivel az előző rész annyira jól sikerült, annyira belopta magát a szívembe, hogy túl nagy elvárásaim lettek a második résszel kapcsolatban.

Az írónő továbbra is gyönyörűen írja le a különböző tájakat, ahol Ayla és a többi szereplő barangol. Nagyon szép részletezések vannak a különböző törzsek életmódjáról is. Ezek mind annyira élethűvé teszik a könyvet, hogy az ember tényleg az őskorba tudja magát képzelni. Ayla hosszú útja során végül letelepszik egy sztyepp vidéken, ahol sokáig egyedül kényszerül élni, csupán az állatok lesznek társai, barátai a bajban. Egyedül kell feltalálnia magát és önmagának kell szembe néznie a tél okozta nehézségekkel és mindennel, ami a vadonba csak leselkedhet rá.
Az események azonban két szálon futnak. Másik oldalról megismerhetjük Jondalar és testvére történetét, akik a zelandoni törzs tagjai. Hosszú utazásuk során velük is számtalan dolog történik. Valahogy a két testvér karaktere annyira nem fogott meg, és váratlanul ért a neandervölgyi emberek életmódja után a zelandoni - és más népek - fejlett életmódjának különbsége. Mivel olvastam a rövid leírást a könyv hátulján így már tudtam, hogy Jondalar és Ayla útjai majd keresztezik egymást. Lehet az volt a baj, hogy ezt már előre tudtam, mert szinte végig arra vártam, hogy Ayla magányos élete mikor fordul végre meg, és mikor talál rá a két testvérre. Az első részben valahogy több izgalom és esemény volt, ebben a részben pedig sokkal több leírás. Rájöttem azonban, hogy ennek is oka volt, a történet így lett kerek egész.
Ami meglepetést okozott a könyvben azok az erotikus jelenetek voltak. Nem gondoltam, hogy az írónő erre a témára is kitér majd, de mivel ez alapvetően ugyanúgy az emberek életét képezte korábban is így végül érthető. Ráadásul szerintem nagyon jól közelítette meg a témát, mert nem volt vulgáris de csöpögős sem.
 
Talán nem lett akkora kedvenc A lovak völgye, mint gondoltam de még mindig magával ragadott és nehéz volt letenni. Az írónő stílusa és hozzáértése a témához fenomenálisan jó. Nagyon várom a következő részt is hiszen a történet továbbra sem zárult le. Köszönöm az Ulpiusnak, hogy kiadták a második részt és nagyon remélem, hogy minél hamarabb kijön a 3. kötet is, A mamutvadászok.

Ajánlom mindazoknak továbbra is, akik szeretik a kalandregényeket, akik szeretik a részletes leírásokat egy könyvben, akiket érdekel az őskor.
Azoknak nem ajánlom akik nagy romantikára vagy akcióra, pörgős könyvre vágynak.


Történet: 5/5
Borító: 5/4
Egyediség: 5/5
Karakterek: 5/4
Összesen: 5/5