2011. március 3., csütörtök

Grace Klinika / Grey's Anatomy

színes, magyarul beszélő, amerikai drámasorozat, 41 perc, 2005
Stereo

 



 Online nézhető

 (megavideo-s link,72 perces időkorlát van!)







rendező: Rob Corn, John David Coles, Adam Davidson, Mark Tinker
forgatókönyvíró: Dr. Zoanne Clack, Ann Hamilton, Kip Koenig, Stacy McKee, Krista Vernoff
operatőr: Adam Kane, Tim Suhrstedt
jelmeztervező: Linda M. Bass
zene: Danny Lux
látványtervező: Laurence Bennett
vágó: Briana London, Edward Ornelas

 



szereplő(k): 
 

Ellen Pompeo (Dr. Meredith Grey)
Sandra Oh (Dr. Cristina Yang)
Justin Chambers (Dr. Alex Karev)
Chandra Wilson (Dr. Miranda Bailey)
James Pickens Jr. (Dr. Richard Webber)
Patrick Dempsey (Dr. Derek Shepherd)
Sara Ramirez (Dr. Callie Torres)
Eric Dane (Dr. Mark Sloan)
Chyler Leigh (Dr. Lexie Grey)
Kevin McKidd (Dr. Owen Hunt)
Jessica Capshaw (Dr. Arizona Robbins)
Jesse Williams (Dr. Jackson Avery)




Rövid tartalom:


A történet középpontjában Meredith Grey áll, az a céltudatos nő, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy teljes életet élhessen egy olyan felelősségteljes munka mellett, ami mindezt lehetetlenné teszi. Elsőéves sebészeti gyakornokként dolgozik a Seattle Grace Kórházban barátaival, a szintén rezidensi évüket töltő Cristina Yanggal, Izzie Stevensszel, George O'Malley-vel és Alex Karevvel, akikkel tegnap még az iskolapadban ültek. Ma azonban már életek múlnak rajtuk.

Az öt gyakornok a lehető legstresszesebb környezetben próbálja magánéletét egyenesben tartani. Meredith Grey orvosi ambíciója mögött egy sötét titok lappang: édesanyja szörnyű betegségben szenved. Cristina Yang az ellentmondások embere: minden lehetőséget megragad, ami előreviheti, mégis képtelen előbbre jutni. Izobel "Izzie" Stevens, a kisvárosi lány fehérnemű-modellként kereste meg az orvosi egyetemre valót, most kollégái elismeréséért küzd. George O'Malley az a jópofa srác a szomszédból típus, melegszívű, de bizonytalan, aki valahogy mindig rosszkor van rossz helyen, és ezt a tulajdonságát a műtőben is gyakorolja. Legnagyobb bánatára Meredith úgy kezeli őt, mint egyet a "lányok közül". És persze Alex Karev, a negatív hős, akit mindenki imád utálni, ő az arrogáns és ambiciózus gyakornokok megtestesítője.


 Úgy döntöttem,mivel nagyon sok évadról van szó,így megpróbálom külön szedni,melyik évad,mit is takar:
(segített a Wikipédia)



Első évad: 2005

Az első évadot 2005. március 27-én sugározták először, és 2005. május 22-én fejezték be. Az évadot 14 epizódosra tervezték, de a tévécsatorna lerövidítette kilenc epizódra, és a többit a második évadba tette át. Az évad úgy kezdődik, hogy Meredith gyakornoknak áll a Seattle Grace Kórházban. Elsősorban a gyakornokok gyakornokságának első néhány hetét követhetjük végig, például azt, hogy Miranda Bailey hogyan irányítja őket, Meredith és Derek hogyan kezdenek kapcsolatot, és Meredith hogyan kezeli anyja Alzheimer betegségét. Mellékcselekményként láthatjuk Burke rivalizálását Derekkel, és szexuális kapcsolatát Cristinával, Izzie kísérleteit, hogy orvosként kezeljék, és hogy eltitkolja a múltját. Megtudhatjuk, George hogyan lesz szerelmes Meredithbe, és hogyan kezeli az Oliviával való kapcsolatát, és Richard múltjából hogyan kerülnek elő a titkai. Az évad Derek elidegenedett felesége, Addison érkezésével végződik.


Második évad: 2005-2006

A második évadot 2005. szeptember 25-én adták le először, majd 2006. május 14-én fejezték be. Az évad 27 epizódos lett, az első öt epizód eredetileg az első évadban volt. "A nap hőse" (Bring The Pain) című epizód, ami a sorozat 14. epizódja, az első évad fináléja lett volna. A második évad Meredith és Derek kapcsolatára fókuszál, ami váratlanul megszakad, amikor kiderül, hogy Derek házastársa Addison Montgomery újszülött sebész. Izzie és Alex kapcsolatot kezdenek, aminek gyorsan vége lesz, amikor Izzie beleesik Denny Duquette szívbeteg páciensbe. Bailey terhes lesz, és többet megtudunk a magánéletéről.


Harmadik évad: 2006-2007

A harmadik évadot csütörtök esténként sugározták először 2006. szeptember 21-étől 2007. május 17-éig. Az évad arra fókuszált, hogy Izzie hogyan igyekszik túljutni Denny-n, Meredith hogyan dönt Derek és az új barátja, Finn között, és hogy Burke lőfegyver okozta sérülésének milyen következményei lesznek. Az évad megmutatja, hogyan harcol a Sebészet Főnöke címért négy felettes sebész, és hogyan küzdenek a Vezető Rezindens címért a rezidensek. Ahogy az évad véget ér, Burke lefújja az esküvőjét, Webber főnök marad a Sebészet Főnöke, Callie-t kinevezik Vezető Rezidensnek, és George rájön, hogy megbukott a gyakornoki vizsgán. Meredith és Derek kapcsolata, csakúgy mint a szerelmi háromszög Callie, George és Izzie között, eldöntetlen marad. Addison úgy dönt, hogy új életet kezd Los Angelesben, így a karakter a Doktor Addison című új spin-off sorozatba kerül át.


Negyedik évad: 2007-2008

A negyedik évad 2007. szeptember 27-én kezdődött.  Erica Hahn vette át Burke helyét a szívsebészet vezetőjeként. Vendégszerepelt a harmadik évad fináléjában Lexie Grey, aki Meredith gyakornok féltestvére. Ezután a negyedik évadban már rendszeres szereplőként tért vissza.  Rose nevű műtősnő Derekkel járt egy rövid ideig.  Majd Meredith magánéletében hatalmas áttörés lett, beleértve Lexie-t, Dereket és az anyját. Meredith és Lexie apja, visszatér a kórházba letörve és részegen a felesége halála miatt. Meredith és Derek páciensek agytumorjain hajt végre klinikai kísérleteket. Az összes pácienst elveszítik, kivéve egyet, akinek a barátja pont előtte halt meg a műtőben. Miután végre sikert arattak, Meredith újra összejön Derekkel. Majdnem az összes szereplő csókolózott valakivel a finálé végén: Meredith Derekkel, George Lexie-vel, Richard Adele-lel, Alex Izzie-vel és Erica Callie-vel. Utalás leszbikus történetszálra, ami az ötödik évadban folytatódik.


Ötödik évad: 2008-2009

Az évad Mark Sloan és Lexie Grey kapcsolatára fókuszált, amelyet Mark Derek figyelmeztetése ellenére folytat. Középpontban álltak Meredith anyjának rezidenskori naplói is, melyeket Meredith fedez fel. Az évad közepe felé Lexie és gyakornoktársai különböző eljárásokat hajtanak végre egymáson. Meredith egy régi barátja, Sadie is megjelenik, Denny Duquette pedig visszatér Izzie Stevens hallucinációjaként, és Izzie később rájön, hogy beteg. A rezidensek pedig egymással harcolnak, hogy elsőként hajthassanak végre önálló műtétet.


Hatodik évad: 2009-2010

 A hatodik évad számos új rezidenst mutatott be, mivel a Seattle Grace Kórházat összevonták a Mercy West Kórházzal. Az új rezidensek egyike volt Dr. Reed Adamson ; Dr. Jackson Avery , akinek a nagyapja a híres Harper Avery; Dr. Charles Percy , akit majdnem mindenki utált; és Dr. April Kepner , akit kirúgtak a hatodik epizódban, majd vissza is vettek a tizenharmadik epizódban.Majd csatlakozott a sorozathoz 2009. november 12-én Dr. Teddy Altman szívsebészként, aki az iraki háborúban együtt szolgált Dr. Owen Hunttal. Izzie Stevens nem fog visszatérni a Seattle Grace Mercy West Kórházba.



Hetedik évad: 2010-2011

A Grace klinika 7. évadját 2010.május 14-én vették fel a 2010-2011-es televíziós évadra, és 2010. szeptember 23-án tért vissza a képernyőre.
Én még a 7. évadot nem láttam,így még titok számomra,hogyan is folytatódik a történet.



Díjak

A Grace klinika számos díjat nyert.
-A sorozat két Primetime Emmy-díjat kapott.
-2006-ban Linda Lowy és John Brace szereposztó rendezők nyertek díjat "Legjobb szereposztás (drámai tévésorozat)" kategóriában,
-2007-ben Katherine Heigl nyert a "Legjobb női mellékszereplő (drámai tévésorozat)" kategóriában a szerepéért.
-2005-ben Sandra Oh Golden Globe-díjat kapott "Legjobb női mellékszereplő (televíziósorozat, televíziós minisorozat vagy tévéfilm)" kategóriában,
-majd 2006-ban a Sorozat nyert Golden Globe-ot "Legjobb drámai tévésorozat" kategóriában.
-Sandra Oh 2006-ban Screen Actors Guild-díjat is nyert "Legjobb női szereplő (drámai tévésorozat)" kategóriában,
-majd Chandra Wilson ugyanezt a díjat nyerte meg 2007-ben.
-Abban az évben a színészek együtt is nyertek Screen Actors Guild-díjat "Legjobb szereplőgárda (drámai tévésorozat)" kategóriában.
-A Grace klinika négy NAACP Image-díjat nyert "Legjobb drámai tévésorozat" kategóriában 2006-tól 2009-ig.
-Ilyen díjat nyert még Isaiah Washington "Legjobb férfi szereplő (drámai tévésorozat)" kategóriában 2006-ban és 2007-ben,
-Chandra Wilson "Legjobb női mellékszereplő (drámai tévésorozat)" kategóriában 2007-ben és 2008-ban.
-A színésznő 2009-ben is kapott ilyen díjat "Legjobb női szereplő (drámai tévésorozat)" kategóriában,
-és 2010-ben is "Legjobb rendező (drámai tévésorozat)" kategóriában.
-Shonda Rhimes is kapott 2010-ben NAACP Image-díjat "Legjobb forgatókönyv (drámai tévésorozat)" kategóriában.
-2006-ban a Grace klinika nyert egy People's Choice-díjat "Legjobb drámai tévésorozat" kategóriában.
-Patrick Dempsey ezen a díjátadón nyert 2006-ban és 2007-ben "Legjobb férfi szereplő (tévésorozat)" kategóriában,
- Katherine Heigl 2007-ben kapott díjat "Legjobb női szereplő (tévésorozat)" kategóriában,
-majd 2009-ben "Legjobb női szereplő (drámai tévésorozat)" kategóriában.
-Chandra Wilson pedig "Legjobb mellékszereplő" kategóriában nyert People's Choice-díjat 2007-ben.
-Ellen Pompeo Satellite-díjat nyert 2007-ben "Legjobb női szereplő (drámai tévésorozat)" kategóriában.
-A sorozat 2005-ben "Legjobb új sorozat" kategóriában Writers Guild of America-díjat nyert.


Vélemény:

Nagyon  sokáig halasztgattam a sorozatot,pedig ezt is sokan ajánlották! Gondoltam olyan mint a Vészhelyzet,így nem igazán voltam rá kíváncsi,hiszen arra nagyon ráuntam! Végül mivel épp nem volt más ötletem,majd egy évvel ezelőtt bele vágtam,és nagyon megkedveltem a sorozatot.
 Meredith nem a kedvencem,de hogy mi is a bajom vele,nem tudnám megmagyarázni,talán kicsit furcsa a stílusa....de a pasikért teljesen oda vagyok,McKábító,és McCsábítóval az élen! :D
Christina sem egy szerethető karakter szerintem a sorozatban,de mivel nagyon különbözőek vagyunk mi is emberek,így végül mindenkivel megbarátkoztam,kivel jobban,kivel kevésbé,de végül megszerettem a sorozatot. Nagyon vártam minden következő részt,és volt hogy zsinórban megnéztem több részt is,az éjszaka rovására,így reggel igen álmosan ébredtem. :)

Hogy mi is teszi különlegessé? Nagyon pörgős,dinamikus,sok szerelemmel,csalódással,mindenféle bonyodalommal. És valahogy jobban kidolgozottnak,és érthetőbbnek látom a kórházas részeket,nem akkora kapkodás az egész mint a Vészhelyzetben,és mindig újabb történetekkel,teszik érdekessé,a sorozatot!
És igen....az orvosok is emberek!
Az egyik kedvencem lett ez a sorozat,és végre sikerült megszereznem a 6.évadot,mert valahogyan szünet volt,és sehol sem találtam eddig rá. Így újabb éjszakák telnek el sorozat nézéssel! :)

5/5
Képek a sorozatból: