2011. május 24., kedd

Suzanne Collins- Az éhezők viadala


 Suzanne Collins- Az éhezők viadala

Rövid leírás:

Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé.
A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal – számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel.
Suzanne Collins regénye megjelenése óta hatalmas siker szerte a világon. Az izgalmakban és érzelmekben bővelkedő regényből hamarosan mozifilm is készül.

Molyos értékelés: 95% / 151 olvasás alapján

Vélemény:

Sokáig halogattam,de nem kellett volna,bár az első oldalak olvasásakor kicsit megijedtem,mert annyira szomorúan indult a történet,és én nem szeretek olyan művet olvasni,mely rossz érzéseket(szánalmat vált ki belőlem). No de….ez nem ilyen,vagyis csak az eleje.
Utána nagyon felpörögnek az események,izgalmas,mindig csak olvastam volna,mert a történet nem hagyott nyugodni!!! Nem véres vagy ilyesmi,pedig egy viadalba csöppenünk,életre-halálra,de mégsem vértől csöpögő könyvet kapunk végeredmény ként,hanem egy lehengerlő történetet,a bátorságról,a kitartásról,és a szeretetről. A folytatást is mindenképp el kell olvasnom!

Cselekmény leírást tartalmazhat!

Szereplőkről,helyszínek kidolgozásáról: 
Teljesen kidolgozottnak találtam a szereplők jellemét.
Katniss-t közel is éreztem magamhoz,egyetlen dolog zavart vele kapcsolatban,hogy végig,csak azon járt az esze,hogy el kell hitetnie a nézőkkel,hogy Ő szereti Peetat,és végig fel sem merült benne,hogy a fiú komolyan gondolhatja. Ez naívságra vall,és a tettei alapján viszont elég érettnek tűnik. Bár igaz a szerelemben semmi tapasztalata. Minden esetre ez engem kicsit bosszantott.
A többi szereplőt is teljesen magam előtt láttam,a helyszínt szintén. Egyedül magát a Bőségszarut nem tudtam magam elé képzelni...,de ez nem rontott a könyv élményén számomra.

Történetről:
Rendkívül elkeserítő világba csöppenünk. Ahol nagyon-nagy szegénység van. Van egy Kapitoleum nevezetű város, melynek a lakói az egész 'könyvben szereplő világ' urának képzelik magukat és,hogy bizonyíthassák nagyságukat,minden évben Viadalt rendeznek életre-halálra.
Ez az alap történet,mely elszomorító,elborzasztó... ezen érzések miatt ijedtem meg kezdetekben a könyvtől.
Ezek után,hogy megismertük az alap történetet,felpörögtek az események,és izgalmas lett minden sora,hiszen eljött a Viadal napja. Az írónő nagy fantáziával megáldott,ehhez nem fér kétség,és fordulatosságban sincs hiány a könyvben,de szerencsére nem vált egy vérengző,háborús történetté a Viadal,bár a végén csak egy maradhat..... :)
A mellett,hogy a könyvben sok mindenki meghal,mégis megmarad a szereplők ártatlansága, képet kapunk bátorságukról,kitartásukról,emberségükről.
Nem hittem benne,hogy ennyire tetszeni fog,mert az első fejezetek után,eléggé elbizonytalanodtam,hogy talán nem is nekem való,de a könyvből Kedvenc lett....

Hamarosan film is készül majd a történetből,a szereplők válogatása már elkezdődött. Nagyon várom és kíváncsi vagyok,hogyan is filmesítik majd meg ezt a remek regényt.

Jennifer Lawrence-Katniss Everdeen szerepében,az Éhezők viadaláról készült Moziban láthatjuk majd,a forgatás még nem kezdődött el,hiszen a  szereplő gárda még válogatás alatt van

A regénynek folytatása is van,amit mindenképp el kell olvasnom.....
(csak csendben megjegyzem,pár napja fejeztem be a könyvet,de nem tudok elszakadni a történettől,hiába kezdtem másik könyv olvasásába. Ez mindenképp bizonyítja azt, mennyire jó is ez a történet)

Történet: 5/5
Szereplők: 5/5
Fordulatosság: 5/5
Borító: 5/5
Összesen: 5/5*